Svenska Djurambulansen

Svenska Djurambulansen är en ideell förening. De kör skadade eller sjuka djur till veterinär, djursjukhus eller annan lämplig mottagare. Det är helt gratis för djur och ägare av djur att åka med Svenska Djurambulansen. En vacker dag ska det finnas djurambulanser tillgängliga inom hela Sverige, hoppas föreningen. Djurambulanser finns i Västra Götalands- och Stockholms län. Ambulansförarna jobbar ideellt, de får inte betalt. Stödmedlemmar, donationer, sponsorer och gåvor är det föreningen klarar sig på, man får inget statligt stöd. Man kan verkligen anse att det är behjärtansvärt att stödja dem. Föreningen drivs med tanken att inget djur ska behöva lida och startades 2008.

Svenska Djurambulansen, vilket uppdrag?

Svenska Djurambulansen hjälper katt

Som djurvän har man alltid ett ansvar att larma efter hjälp, oavsett vilket djur det handlar om, det kan vara ett tamdjur men också vilda djur. Du är djurens röst, eftersom de behöver dig, då de inte själva kan ropa. Man bör förstås aldrig tveka utan ringa larmnumret till Svenska Djurambulansen direkt. Det går alltid att kontakta dem på journumret när som helst. Föreningen har ett nära samarbete med de flesta djursjukhusen i de län där de finns. När djuret kommer in påbörjas vård direkt, vare sig det finns någon ägare med eller ej. Oavsett om djuret är skadat eller avlidet så kommer de alltid och hämtar.

De kan hämta alla vilda djur, men främst småvilt, det vill säga till exempel fåglar, igelkottar och ekorrar. Om du skulle hitta en skadad fågel går det bra att kontakta ambulansen så att fågeln kan få vård så snart som möjligt. Man bör i stället kontakta vilträttsinnehavaren eller kommunen för övrigt vilt. Svenska Djurambulansen utför även transporter av djur åt både polis och länsstyrelse. Här råder sekretess, vilket betyder att ingenting får yppas. Det kan vara allt från att någon ägare har fått djurförbud på grund av vanskötsel eller annan orsak och djuret därför måste omhändertas, till att ägaren har avlidit i hemmet och djuret därför måste tas om hand.

Början på Svenska Djurambulansen

Grundaren William Wright såg en katt som var påkörd av en bil en dag när han var på väg till jobbet. Året var 2008. Eftersom han är en sann djurvän, hejdade han sig och kunde konstatera att katten fortfarande levde. Han försökte få hjälp på olika håll men hittade ingen. Eftersom katten var döende körde William till en veterinär med den. Där gick de med på att ge katten vård. Men tanken han fick, att det inte verkade finnas någon som kände sitt ansvar för djuret, släppte inte. Efter en hel del funderingar grundade William Djurambulansen (nu Svenska Djurambulansen) för att hjälpa djur i nöd.

Svenska Djurambulansen och William köpte in en ambulans och han körde ensam till att börja med. När behovet till slut blev så stort att han inte klarade att sköta sitt vanliga jobb, fick han lov att ta hjälp av andra frivilliga själar som ställde upp. De ville hjälpa djuren och det blev början på en volontärorganisation. Sedan dess har föreningen vuxit och många volontärer har jobbat och jobbar fortfarande för att så många djur som möjligt ska få den hjälp de behöver för att inte duka under.

Svenska Djurambulansen, en volontärorganisation

Svenska Djurambulansen har verkligen en behjärtansvärd uppgift att hjälpa djur i nöd. De hoppas kunna utöka sin verksamhet till hela Sverige för att det ska vara självklart att precis alla djur som är i nöd ska få hjälp direkt. Svenska Djurambulansen är en volontärorganisation och de är beroende av gåvor, donationer, stödmedlemmar och sponsorer. Om ett djur är skadat så kan du alltid kontakta dem på journumret när som helst. Vare sig djuret är skadat eller avlidet så kommer de och hämtar. Det spelar ingen roll om det handlar om ett vilt djur eller tamdjur, alla djur som behöver hjälp får det, oavsett om det finns någon ägare eller inte.